Фолкорен ансамбъл "БАЛКАН"
при Народно Читалище "Цар Борис III" - София

  Танци


Начало
История
Танци
Снимки
За връзкаEnglish

 

В репертоара на състава са подбрани фолклорни игри и обичаи от всички етнографски области на България, което придава на концертите му особен колорит и блясък. Пълната програма е с продължителност около 2 часа, като включва повече от 15 танца - лирични, игриви, ритуални. В голямата си част танците са част от златното наследство на българската фолклорна хореография, като: "Шопска сюита", "Еркечки танци" и "Луди млади" - на дългогодишния хореограф на Държавния ансамбъл "Филип Кутев" - Маргарита Дикова. "Трифон Зарезан", "Момински празник в Шоплука", "По полята на Добруджа", "Предсватбени тракийски засевки" и др. са по хореография на Методи Кутев - ръководител на АПТ БНА. По - голямата част от танците са по хореографията на дългогодишния ръководител на ансамбъла Кирил Чирпанлиев, носител на Златна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България. В почти 50 - годишната история на БАЛКАН имената си като негови ръководители са записали и Стефка Момчева, Йордан Янакиев, Милчо Стаменов, Първан Стоев, Ангел Димитров, Елка Чирпанлиева, Ангел Томов.
Всеки танц се различава със своята специфична атмосфера, създадена от оригинални танцови движения, костюми и музика. А с емоционалното си изпълнение танцьорите са бурно аплодирани на концертите си из цяла България, Полша, Унгария, Франция, Турция Италия, Гърция, Украйна и Молдова.
ОПИСАНИЕ НА ТАНЦИТЕ:
ПРЕДСВАТБЕНИ ТРАКИЙСКИ ЗАСЕВКИ - сватбарски обичай от Тракия. Използван е момента, в който булката пресява брашно в новия си дом под зоркото око на свекървата.
ЕНЬОВА БУЛЯ - Изпълнява се на Еньов ден (24 юни) и е пряко свързан с обичая и вярванията на народа. Женски танц. Изпълнява се със сценично осветление.
КУДИ - използван е фолклорен материал от Сливенско и Ямболско за обичая "Коледуване". Мъжки танц.
МОМИНСКИ ПРАЗНИК В ШОПЛУКА - Танца е основан на народния обичай по Васильовден (1 януари), в който момите наричат китките си на момците и се опитват да познаят бъдещия си жених. Женски танц.
ЕРКЕЧКИ ТАНЦИ - базира се на обичая "Лазаруване". Интересен като символика, танцови движения, музика, костюм.
ПО ПОЛЯТА НА ДОБРУДЖА - танцът представя работата на полето през годината - засяване, никненето и узряването на житата, жътвата - до момента на умесването на първия хляб. По своята композиция танца се приближава до фолклорния театър. Изисква сценично осветление.
ОРАТНИЦИ - за създаването на танца е послужил народния обичай на Заговезни за пречистване от зли сили. Изисква сценично осветление.
ПЕПЕРУДА - обичаят е свързан с народната традиция за измолване на дъжд. Женски танц.
ТРИФОН ЗАРЕЗАН - отразява ритуалите и празнуването на 14 февруари.
В програмата още са включени и дивертисментните танци: "Младост", "Шопска сюита", "Северняшки танци", "Край реката", "Копаница", както и камерните танци : "Луди млади", "Недоразумение", "Лудетина".

Стрницата е създадена от
Филип Бонев